Formasyon nasıl alınır? Pedagojik Formasyon alma süreci!

Tarih: 27 Eylül 2017 Çar 21:15 | Bu yazı 4.012 kez okundu.

Doğruyu söylemek gerekirse üniversite okuyan ve bölümünden mezun olduktan sonra iş imkanı kısıtlı olan öğrenciler genelde formasyon alarak okuduğu bölümle alakalı öğretmenlik yapmak veya daha doğru tabirle boşta kalmak istemiyorlar. 4 seneyi boşuna okumayı kimse istemez. Geçtiğimiz haftalarda eşim, üniversite arkadaşlarının pedagojik formasyon için başvuracağını ve kendisinin de bu formasyonu almak istediğini söyledi. Bizde gerekli bütün işlemleri hallettik ve haftaya formasyona başlayacak. Formasyon nedir, formasyona başvuru nasıl yapılıyor, formasyon harç ücreti ne kadar gibi bir çok soruya cevap bulmanız amacıyla bu konuyu detaylarıyla yazmak istedim.

Formasyon nedir sorusuna cevap olarak Fransızcadan gelmiştir oradan da Türkçe’ye gitmiştir gibi şeyler anlatmayacağım. Formasyon, bir öğrencinin anlayacağı şekliyle öğretmenlik için alınan sertifika veya belgedir. Formasyon; eğitimini alırsanız, okuduğunuz bölüm için öğretimi verilen yerlerde öğretmenlik yapabilirsiniz demektir.

Örnek: Sanat Tarihi okuyorsanız ve mezun olunca müze gibi yerlerde çalışmak istemiyorsanız formasyon eğitimi olarak bir öğretim kurumunda sanat tarihi öğretmeni olarak çalışabilirsiniz.

Biz şuan Konya’da olduğumuz için ve hatunun okulunun son senesi olduğu için okul bitmeden formasyonu da aradan çıkaralım dedik. Formasyonu veren bazı üniversiteler var. Konya’da ise Necmettin Erbakan Üniversitesi bu eğitimi veriyormuş. Biz normal kayıt zamanını kaçırdığımız için ek yerleştirmelere kaldık diyebiliriz. Toplamda 5 okuyan, 10 mezun şeklinde toplamda 15 öğrenciyi ek olarak formasyona kabul ediyorlardı.

İlk olarak üniversitenin web sayfasından pedagojik formasyon için ön başvuru yaptık ve bu başvuru esnasında bizden bazı belgeler istendi.

İstenen belgeler:

4. sınıfa geçildiğine dair öğrenci belgesi, üniversite kazandığınız yıla ait ÖSYM sonuç belgesi, 1 vesikalık fotoğraf ve birkaç kimlik bilgisi.

Bu belgeleri sisteme yükledik ve ön başvuruyu tamamladık. Öğrenci belgesini e-devlet üzerinden çıkarttık. ÖSYM sonuç belgesini ÖSYM sonuç sayfasından indirdik. İstenilen vesikalık fotoğrafı ise tarayıcı olmadığı için ÖSYM AİS’de yer alan fotoğrafı kullandık. (Sınav başvurusu sırasında webcam ile çekilen fotoğraf)

Sistem sizden her aşamada bir belge istiyor. Haliyle birini sonradan yükleyeyim demek olmuyor. Sistem ilerlemiyor. Doğru şekilde hepsini yüklerseniz başvuru tamamlanmış oluyor. Başvuru sonrasında size verilen belgeyi de mutlaka bilgisayarınıza indirin. Biz indirmeyi unuttuk. Bu sene gelen bir durum veya kural mı denir bu duruma bilmiyorum ama çok üstünde durulmadı. Ama siz mutlaka indirin ve saklayın. Çünkü yedekte sizin başvurunuzda sorun çıkmasını bekleyen yedek adaylar var.

Vakıfbank ATM üzerinden formasyon harç ücreti yatırılmıyor. Gişelerden halletmeniz ve açıklama bölümüne pedagojik formasyon ödemesi yazdırmanız gerekiyor. Harç ücreti ise 1027 lira. Bu rakam dönemlik tabii. 1 yılda toplamda 2054 lira para ödemeniz gerekiyor yani. Harç ücretini de yatırdıktan sonra verilen makbuzu da kesin kayıtta istiyorlar.

Ön kaydımız bitti, harcımızı yatırdık ve kesin kayıt günü geldi. Kayıt için Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi’ne gitmemiz gerekiyor. Selçuklu’dan Meram’a gitmek biraz zor fakat biz arkadaşımızın ailesi gelmişti ve onlarla gitmiştik. Navigasyonla bile zor bulmuştuk altımızda araba varken. Orayı nasıl bulursunuz size bırakıyorum.

Kesin kayıt için yola çıkmadan önce hemen okuduğunuz okula gidip ön kayıtta istenmeyen tek belgeyi yani transkripti almaya gidiyorsunuz. Bu konuda öğrenci işleri hızlıca size yardımcı olacaktır. Bu belgeyi de aldıktan sonra elimizdeki belgeleri sıralayalım.

Transkript, 2 vesikalık fotoğraf, harç makbuzu, kimlik fotokopisi, ÖSYM sonuç belgesi ve öğrenci belgesi.

Sisteme yüklediklerimizi elden tekrardan götürüyoruz kısaca. Öğrenci belgesini ön kayıtta E-devlet üzerinden alıp sisteme yüklediğinizde kabul ediyorlar ama kesin kayıtta ediyorlar mı bilmiyorum. Biz transkripti almışken bir de öğrenci belgesi alalım dedik. Bazen öğrenci belgesinin kaşeli ve onaylı olmasını isteyebiliyorlar. Gideceğimiz yer uzak olduğu için o konuda sorun yaşamamak adına yaptık diyebiliriz. Sizi bilemem.

Kesin kayıt yaklaşık 10-15 dakika sürüyor. Ardından hiçbir belge almadan oradan ayrılıyorsunuz. Aradan biraz zaman geçiyor ve ders programınız açıklanıyor. Başka üniversiteleri bilmiyorum ama hatunun dersleri cumartesi günü 09:00-18:00 arası. Haftada 1 gün. Normal okul günüyle çakışmıyor yani. Aradan yine belli bir zaman geçtikten sonra staj alacağınız okul açıklanıyor. Bu kimi üniversitede ilk dönem iken kiminde ikinci dönem olabiliyormuş. Bizim ki şansa ilk dönem geldi. İkinci dönem olması işleri daha da zorlaştırırdı çünkü sınavlar, formasyon ve dönem bitirme tezi derken çok yoğun geçecekti. Açıklanan listede her bölümden kişinin ismi yazıyor. Sizi aynı bölümü okuduğunuz 4-5 kişi ile birlikte bir liseye gönderiyorlar. Bu liste kesin kayıttan 2 hafta sonra falan açıklanıyor. Burada 1 dönem boyunca staj göreceksiniz. Gideceğiniz okula da hafta içi bir gün gidiyorsunuz. Mezun bir öğrenci olmadığınız için ders saatiniz ile çakışmaması gerekiyor. Sanırım gideceğiniz günü siz belirliyorsunuz.

Dipnot-1: Selçuk Üniversitesinde okuyup formasyon alacak öğrencilere de ufak bir not bırakayım. Tüm dersler Meram’da oluyor. Yani NEÜ’ye formasyon için kayıt yaptırayım ama dersleri Selçuk’ta alayım gibi bir durum yok. Haftanın bir günü o yolu çekmek zorundasınız.

Dipnot-2: Eğer sanat tarihi bölümünü okuyorsanız formasyon çok şart değil. Çünkü çok çalışma alanı yok. Biz formasyona tamam dedik ama hala sanat tarihi öğretmeni olarak nerede çalışılır sorusunun cevabı kafamda canlanmış değil. Okuduğunuz okulda veya sanat tarihi bölümü okutulan bir üniversitede tanıdığınız hoca var ise ALES’e girip idare eder nitelikte bir puan alarak yanında mesleğinize başlayabilirsiniz.

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bana yazabilirsiniz. Dönmem sanmayın, herkese hızlı dönüş sağlarım.

Kategori: Genel Kültür
facebook Twitter friendfeed
Ersin Üzgün

Ersin

Bloğuna makale yazıp içini dökerek deşarj olan, Fırat karikatürlerini çok seven, Fenerbahçe aşığı, WordPress ve Advertising hakkında oldukça bilgi sahibi, kaliteli sözleri olan her şarkıyı bıkana kadar dinleyen birisi..

Bu yazı hakkında bir yorum yapıldı. Siz de yorum ekleyin!


    1. hulya karacan

      Hayirli olsun esinize de ailenize de. Bir ogretmen olarak soyluyorum formasyon egitimi sart ama ondan onemlisi pratikte o formatik bilgilere ne kadar bagli kalarak ogretmenlik yapacaginizdir.

    Cevap Yazın

    Lütfen yorum alanındaki İsim - E-posta - Web sitesi(zorunlu değil) bölümlerini doldurun. Yorum yazarken gireceğiniz e-posta adresi yayınlanmayacakatır.

    Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.